3 jednostavna savjeta za poboljšanje oralne higijene

Oralna higijena – dnevna rutina za očuvanje Vašeg oralnog zdravlja! Uz naše savjete do zdravih zuba i usne šupljine!

Preporuka za održavanje adekvatne oralne higijene je pranje zubi dva puta dnevno (ujutro i navečer) te korištenje zubnog konca ili interdentalnih četkica (za čišćenje međuzubnih prostora). Čak iako to radite, uvijek postoje načini kako još poboljšati vašu oralnu higijenu. Nudimo vam 3 savjeta koja će puno značiti za zdravlje vaše usne šupljine, a neće vam oduzeti puno vremena.

Oralna higijena - 3 jednostavna savjeta - dentalna medicina Rijeka

1. Očistite jezik

Kada se govori o oralnom zdravlju, čini se kako zubi dobivaju najveću pozornost, ali vaše zubno meso i jezik su izvrsna skrovišta za bakterije, pogotovo između okusnih pupoljaka na jeziku. Ukoliko u vašu dnevnu rutinu uvrstite i pranje jezika možete značajno umanjiti količinu neželjenih bakterija u ustima. Jezik možete očistiti sa zubnom četkicom ili specijaliziranim čistačem jezika.

2. Koristite tekućinu za ispiranje usta (bez alkohola) prije četkanja zubi

Većina smatra kako bi se tekućina za ispiranje usta trebala koristiti nakon pranja zubi. Ali ako to činite tim redoslijedom, tekućina za ispiranje usta ispere i “poništi” djelovanje sastojaka iz zubne paste, tako da je preporuka koristiti tekućinu prije pranja zubi. No, postoje dvije iznimke. Ukoliko koristite istu marku zubne paste i tekućine za ispiranje, redoslijed nije bitan jer su one kemijski sličnog sastava pa ne dolazi do poništavanja djelovanja. Ukoliko koristite zubnu pastu i tekućinu za ispiranje različitog proizvođača, te pričekate 30 minuta nakon četkanja, izbjegli ste uzajamno poništavanje djelovanja.

3. Prilikom četkanja zubi, držite četkicu pod kutem od 45 stupnjeva

Potrebno je zubnu četkicu držati pod kutem od 45 stupnjeva, na način da vam je polovica dlačica zubne četkice na zubnom vratu, a preostala polovica za zubnom mesu. Na taj način čistite sva potencijalna skrovišta bakterija. Također je bitno napomenuti da pritisak kojim pritišćete četkicu ne smije biti prejak, dovoljno je četkicu pritisnuti istom snagom kojom pritisnete i olovku prilikom pisanja.

Još jedan praktični savjet: uvijek imajte u zalihama potrepštine za oralnu higijenu jer primjerice, ako imate rezervnu četkicu za zube i vidite da ovu koju trenutno koristite trebate zamijeniti, vi ćete ju odmah i zamijeniti, a ako je prvo trebate otići kupiti, može se dogoditi i da zaboravite na to određeno vrijeme. Zubne četkice je potrebno mijenjati svaka 3 mjeseca.

Slijedeći ove savjete možete značajno poboljšati kvalitetu vašeg oralnog zdravlja, a neće vam oduzeti puno vremena!

Pitajte doktora-zubara

PITAJTE DOKTORA

Imate dodatnih pitanja o ovoj usluzi? Nazovite nas ili pošaljite mail i pošaljite nam direktan upit!

Garancija na rad - stomatolog Rijeka

GARANCIJA

Na sve naše radove dajemo garanciju!

Cjenik usluga - stomatološka ordinacija Rijeka

CJENIK

Kod nas nema skrivenih troškova! Pogledajte cjenik ili nam se obratite za individualnu ponudu!