Djetetov prvi posjet stomatologu

Djetetov prvi posjet stomatologu može biti zabavan! Znate li u kojoj dobi bi trebalo dijete odvesti na prvi pregled? Da li treba popravljati mliječne zube? Kako pripremiti dijete za prvi pregled? Pročitajte u nastavku.

1. U kojoj dobi bi trebalo dijete odvesti stomatologu na prvi pregled?

Idealno, dijete bi trebalo dovesti na pregled između 6 mjeseci i godinu dana starosti. Nxa tom pregledu se dijete privikava na „bijelu kutu“, mirise i zvukove u ordinaciji. Iako je ovaj pregled zapravo „igra“ s djetetom, on nam je jako važan jer razvija djetetovo povjerenje u stomatologa.

2. Zašto su nam mliječni zubi važni te zašto ih treba popravljati kad će ionako ispasti?

Mliječni zubi su izuzetno važni za pravilan rast i razvoj djeteta. Zdravi mliječni zubi omogućuju da vaše dijete s lakoćom grize i probavlja hranu, pravilno izgovara riječi i pravilno diše. Također, s obzirom da su zubi direktno povezani s cijelim organizmom, djetetovo cjelokupno zdravlje može biti narušeno karioznim zubima. Mliječni zubi čuvaju mjesto za trajne zube, te ako ih prerano izgubimo, može doći do nepravilnog položaja trajnih zubi, a ako su kariozni, mogu inficirati i zametke trajnih zuba.

3. Kako pripremiti dijete za prvi pregled?

Ukoliko dovedete dijete između 6 mjeseci i godine dana starosti, pripreme nisu potrebne. Ukoliko dovodite dijete u malo kasnijoj dobi, vaš stomatolog će vam pomoći s pripremama. Recimo, skupa s djetetom ćete sjesti na stomatološku stolicu, a stomatolog će primjerice „brojati zubiće“ i tako će  dijete  postati suradljivo. Malo starija djeca, od 5 godina nadalje, mogu doći s vama u pratnji, te tako vidjeti da posjet stomatologu nije strašan, te zapravo mu vi postajete model čije ponašanje on prati.

Djetetov posjet stomatologu - stomatolog Rijeka
Djetetov posjet stomatologu - stomatolog Rijeka

Općenito, važno je:

  1. Ostati opušten – ako ste vi nervozni, i dijete će postati nervozno
  2. Doći na pregled na vrijeme ili malo ranije – ako kasnite, postat ćete nervozniji što će također utjecati na dijete
  3. Skupa s djetetom brinite za oralnu higijenu
  4. Budite puni podrške – dok je na stomatološkoj stolici, ohrabrujte dijete, možete ga držati i za ruku ili mu donijeti omiljenu igračku
  5. Nemojte dopustiti da netko, ili čak i vi sami, prepričavate djetetu neke „strašne priče“ oko posjetu stomatologa – dijete nema urođeni strah od stomatologa, nemojte mu ga vi usaditi
  6. Nemojte koristiti posjet stomatologu kao neku svojevrsnu kaznu ili metodu zastrašivanja
  7. Nemojte podmićivati Vaše dijete za odlazak stomatologu – mi brinemo oko nagrada! ?8.Budite vašem djetetu primjer oko oralne higijene i odlazaka stomatologu!

4. Koliko često treba voditi dijete stomatologu?

Općenita je preporuka da stomatologa treba posjećivati svakih 6 mjeseci, no zapravo nema pravila. Svako dijete je posebno te se tako i raspored dolazaka prilagodi djetetovim potrebama.

Obratite nam se s povjerenjem i vrlo rado ćemo Vam pomoći.

Pitajte doktora - zubara Rijeka

PITAJTE DOKTORA

Imate dodatnih pitanja o ovoj usluzi? Nazovite nas ili pošaljite mail i pošaljite nam direktan upit!

Garancija na rad - stomatolog Rijeka

GARANCIJA

Na sve naše radove dajemo garanciju!

Cjenik usluga - stomatološka ordinacija Rijeka

CJENIK

Kod nas nema skrivenih troškova! Pogledajte cjenik ili nam se obratite za individualnu ponudu!