Suhoća usta – opasnost za zube i desni

Pojava suhoće usta (kserostomije) karakteristična je za osobe starije dobi. Uzrokuje probleme s pričanjem, neugodnim zadahom, otežava žvakanje i gutanje hrane i tako dalje.

Kserostomija je subjektivan osjećaj suhoće usta koji je posljedica smanjenog lučenja sline čiji je zadatak zaštita desni i zubi od bakterija. Slina neutralizira kiseline koje proizvode bakterije iz plaka te čisti odumrle stanice koje nastaju na desnima, unutrašnjosti obraza i jeziku. Na taj način reducira količinu bakterija i gljivica u ustima te umanjuje šanse za stvaranje infekcije. Slina također pomaže u omekšavanju i razgradnji hrane te olakšava govor.

Suhoća usta normalna je pojava u procesu starenja, a kako bismo ovaj problem riješili ili barem sveli na minimum neophodno je pronaći njegov uzrok. Također je važno napomenuti da suha usta mogu biti povremena pojava i u takvim slučajevima ne treba paničarit. Kod kronične suhoće treba zatražiti pomoć stručnjaka

Uzroci suhoće usta (kserostomije)

Uzroci ove neugodne pojave su sasvim individualni i razlikuju se od slučaja do slučaja, od osobe do osobe međutim možemo ih svesti na nekoliko najčešćih:

  • suhoća usta kao posljedica dehidracije
  • suhoća usta kao nuspojava određenih lijekova: uključujući mnog lijekove protiv alergija, astme, mučnine, visokog tlaka, kolesterola, bolova, anksioznosti i depresije, epilepsije, Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, itd.
  • suhoća usta kao popratna pojava bolesti i infekcija: anemije, dijabetesa, bolesti žlijezdi slinovnica, artritisa, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, itd.
  • suhoća usta kao rezultat nezdravog načina života i stresa

Ako sumnjate da je u Vašem slučaju suhoća usta uzrokovana dehidracijom izbjegavajte napitke s kofeinom i alkoholom, tešku i masnu hranu te unosite dovoljne količine tekućine (najbolje obične vode) i voća i povrća. Ako pak smatrate da je suhoća usta posljedica konzumacije lijekova najbolje je posavjetovati se s liječnikom koji može prilagoditi dozu lijeka ili ga zamijeniti. Osim unošenja dovoljnih količina vode ili pića bez šećera protiv suhoće pomoći mogu i žvakaće gume ili bomboni bez šećera koji će potaknuti izlučivanje sline. Korisni mogu biti i ovlaživači prostora, posebice tijekom noći. Također je od iznimne važnosti tri puta dnevno četkati zube i očistiti ih zubnim koncem, koristiti zubne paste s fluorom. Obavezno minimalno tri puta godišnje odlaziti na preventivne kontrole kod svog stomatologa kako bi se zubi profesionalno očistili te spriječio nastanak i širenje karijesa i bolesti desni. Preporuka je izbjegavati pušenje, napitke s kofeinom i alkohol. Također izbjegavajte jako začinjenu hranu (posebice slanu i kiselu) te vodice za ispiranje usta koje sadržavaju alkohol. Kao posljednju opciju ostavljamo korištenje preparata ‘umjetne sline’ ili lijekova za pojačano lučene iste.

Obratite nam se s povjerenjem i vrlo rado ćemo Vam pomoći.