Zubni implantat ili zubni most, što je bolje?

Koja je razlika između zubnog implantata i zubnog mosta?

Zubni most je fiksni protetski nadomjestak koji se sastoji od više članova, tj. sastoji se od minimalno 3 zubne krunice. Zubni mostovi se koriste za zamjenu zubi koji nedostaju, odnosno popunjavanje praznog prostora između zubi. Zubni mostovi mogu biti izrađeni od pune keramike, metal keramike te cirkon keramike. Odluka o materijalima izrade ovisi o mogućnostima, tj. o rasporedu i položaju preostalih zuba u usnoj šupljini kao i o željama pacijenta.

Zubni implantati se mogu koristiti kao zamjena jednog zuba koji nedostaje, kao nosači zubnih mostova u slučaju kada nedostaje više zubi ili u slučaju potpune bezubosti, kao nosači zubnih proteza. Izrađeni su od titana, metala koji je kompatibilan s našim organizmom te koji se povezuje s našom kosti procesom oseointegracije – strukturalna i funkcionalna povezanost između zubnog implantata i okolne kosti.

Zubni implantat se sastoji od 3 dijela: titanskog vijka, abutmenta te zubne krunice.

Zubni implantat je u suštini titanski vijak, koji je umetnut u kost te imitira Vaš prirodni korijen zuba. Na zubni implantat se zavida drugi dio, onaj što je u ustima – abutment – te on imitira brušeni zub. Na abutment se zacementira zubna krunica.

Proces oseointegracije  traje između 3 – 6 mjeseci, tj. od dana postavljanja zubnog implantata pa do početka protetskog dijela, se treba pričekati 3 – 6 mjeseci, ovisno o stanju Vaše kosti.

ZUBNI IMPLANTAT – ZA I PROTIV

Mnogi ljudi se odlučuju za ugradnju zubnog mosta jer sam postupak ugradnje je relativno brz, lagan i siguran. U većini slučajeva, ugradnja zubnog mosta je moguća u tri dolaska dok kod zubnog implantata je potrebno otprilike pet dolazaka. Zubni most je i ekonomski isplativiji u odnosu na zubni implantat.

Nedostatak ove opcije je da se može dogoditi povlačenje zubnog mesa i kosti ispod zubnih krunica što dalje vodi do smanjenja stabilnosti zubnog mosta i samog vijeka trajanja istog. Također, za nadoknadu jednog izgubljenog zuba, potrebno je dva susjedna zuba prebrusiti, dok se kod implantata susjedni zubi ne diraju.

Zubni implantati imaju niz važnih prednosti u odnosu na zubne mostove i mobilne zubne proteze:

 Funkcioniraju kao i prirodni zubi te nema poteškoća s jedenjem ili čišćenjem zubi

Zdravi susjedni zubi se ne moraju brusiti kako bi bili nosači zubnog mosta

 • Prisutnost zubnog implantata održava strukturu kosti ispod zamijenjenog zuba jer se žvačne sile prenose kroz implantat do kosti i potiču prirodni proces očuvanja kosti
 • Koriste se kao nosači zubne proteze te je tada zubna proteza fiksna i nije potrebno koristiti ljepilo

Odluka između zubnog implantata i zubnog mosta

U nastavku donosimo neke od najznačajnijih činjenica za razmotriti:

 1. Cijena
  Cijena zubnog implantata je veća od cijene zubnog mosta. Nadalje, sama ugradnja implantata može zahtijevati radnje vezane za nadogradnju kosti ili podizanje sinusa , što u konačnici povećava završnu cijenu.
 2. Vrijeme
  Zubni most se može napraviti u tri dolaska, dok kod zubnih implantata je potrebno otprilike pet dolazaka. Vrijeme za izradu zubnog mosta je otprilike mjesec i pol dana, dok god zubnih implantata je otprilike tri do šest mjeseci zbog kirurških zahvata i zarastanja same kosti.
 3. Estetika
  Što reći vezano za estetiku? Ne postoji uvijek jednostavan odgovor. Uobičajeno je da zubni implantati dobivaju malo veći plus za estetski dojam, ali i dobro napravljeni zubni most također zadovoljava sve estetske principe.
 4. Zaštita susjednih zuba
  U slučaju zaštite susjednih zuba veliku prednost ima zubni implantat jer čuvaju prirodno zubno tkivo – nema potrebe za pripremom susjednih zuba. Kod zubnog mosta su uključeni i susjedni zubi.
 5. Održavanje
  Implantati su jednostavni za održavanje. Omogućeno je jednostavno čišćenje i pranje kao i kod prirodnih zubi.  S obzirom da zubni most uključuje najmanje tri zubne krunice međusobno spojene, održavanje oralne higijene je malo zahtjevnije.
 6. Trajnost
  Zubni implantat ako je propisno ugrađen, te uz odgovarajuću oralnu higijenu, neće trebati zamjenu. Implantati su izrađeni od titana koji je veoma otporan te uz primarnu stabilnost, te redovite kontrole i čišćenje zubi, zubni implantat može trajati dugi niz godina.
  Prosječna trajnost zubnog mosta je deset godina.

Kada je zubni most bolja opcija?

 • ako već postoje zubne krunice na strani gdje nedostaje zub
 • ako susjedi zub ima velike zubne plombe ili strukturalna oštećenje te će trebat zubnu krunicu u budućnosti
 • ako je osoba teški pušač, te ima neliječenih parodontalnih bolesti ili velike deformacije kosti
 • ako zdravstveno stanje ne podržava ugradnju implantata
 • ako osoba nije u financijskoj mogućnosti za ugradnju implantata, ili nije u mogućnosti dolaziti više puta u ordinaciju

Tko su kandidati za postavljanje zubnog implantata, a tko za postavljanje zubnog mosta?

Zubni implantati su pogodni gotovo za svakog tko je izgubio jedan ili više zubi te želi vratiti funkcionalnost žvačnog sustava. Međutim, postoje neke iznimke. Zubni implantati se ne koriste kod osoba mlađih od 18 godina jer je bitno da je pacijentovo koštano tkivo u potpunosti razvijeno. Također je bitno da su preostali zubi u usnoj šupljini ili zdravi ili adekvatno zbrinuti te da nema prisutnosti akutnog parodontitisa. Potrebno je održavati oralnu higijenu te dolaziti na redovite kontrole nakon postavljanja implantata. Osobe s dijabetesom, sa sustavnim bolestima ili na određenim lijekovima, nisu apsolutna kontraindikacija ali je potrebno da je bolest pod kontrolom. Važno je i napomenuti da teški pušači, zacjeljuju sporije te je uspjeh terapije upitan. Prestanak pušenja značajno utječe na već gore spomenuti proces oseointegracije. 

Kandidati za postavljanje zubnog mosta su apsolutno svi stariji od 18 godina.

Zaključak

U mnogim slučajevima prednost dobivaju zubni implantati u odnosu na zubni most. Završna odluka ipak se prepušta pacijentu te njegovom financijskom stanju, ciljevima, načinu života i slobodnom vremenu.

Nadamo se da smo Vam ovim blogom približili neke termine. Ukoliko imate neka dodatna pitanja – Kontaktirajte nas!

Posljednje objave

Zubni implantati
02 June 2022.