Zubni implantati

Zašto izabrati zubne implantate?

Zubni implantati imaju niz važnih prednosti u odnosu na zubne mostove i mobilne zubne proteze:

  • Funkcioniraju kao i prirodni zubi te nema poteškoća s jedenjem ili čišćenjem zubi
  • Zdravi susjedni zubi se ne moraju brusiti kako bi bili nosači zubnog mosta
  • Prisutnost zubnog implantata održava strukturu kosti ispod zamijenjenog zuba jer se žvačne sile prenose kroz implantat do kosti i potiču prirodni proces očuvanja kosti
  • Koriste se kao nosači zubne proteze te je tada zubna proteza fiksna i nije potrebno koristiti ljepilo

Od čega se sastoji zubni implantat?

Zubni implantat se sastoji od 3 dijela: titanskog vijka, abutmenta te zubne krunice.

Zubni implantat je u suštini titanski vijak, koji je umetnut u kost te imitira Vaš prirodni korijen zuba. Na zubni implantat se zavida drugi dio, onaj što je u ustima – abutment – te on imitira brušeni zub. Na abutment se zacementira zubna krunica.

Proces oseointegracije  traje između 3 – 6 mjeseci, tj. od dana postavljanja zubnog implantata pa do početka protetskog dijela, se treba pričekati 3 – 6 mjeseci, ovisno o stanju Vaše kosti.

Postupak implantoprotetske terapije

 1. Prvi pregled

Prvi pregled uključuje uzimanje Vaših medicinskih podataka, detaljan pregled usne šupljine te pregled radiografske snimke. Predložimo Vam nekoliko oblika liječenja te ukoliko se odlučite za implantate potrebno je učiniti CBCT područja terapije. CBCT je trodimenzionalna snimka koja pokazuje kvalitetu i kvantitetu Vaše kosti te udaljenost ciljano mjesta (mjesta postavljanja implantata) od okolnih struktura – sinusa te živaca.

2. Postavljanje implantata

Svaki pacijent je individualan, tj. svaka čeljust ima svoju priču i terapiju. Postoji nekoliko varijabli koje treba uzeti u obzir prilikom planiranja terapije. Količina Vaše kosti, blizina okolnih struktura, da li je potrebno izvaditi Vaš zub ili je zub već izvađen, ako je, pred koliko je vremena to bilo,.. to Vam sve kažemo na prvom pregledu. Za samo postavljanje implantata, postupak je svima isti. Napravi se rez na zubnom mesu, ono se odmakne tako da se prikaže kost. Nakon što je kost prikazana, posebnim instrumentima se priprema ležište implantata te se u to zavida zubni implantat.

3. Protetska rehabilitacija

Nakon 3 – 6 mjeseci se kreće u protetsku rehabilitaciju. U ovom trenutku, zubni implantati su prekriveni zubnim mesom te ih je potrebno prikazati. Kad su oni prikazani, počinjemo raditi na oblikovanju zubnog mesa. To je proces koji traje otprilike 2 tjedna. Nakon tih 2 tjedna, uzimamo otisak za gotov rad. Kao što vidite, postupak od postavljanja zubnog implantata, pa do potpune protetske rehabilitacije, potraje u prosjeku oko 6 mjeseci i uključuje otprilike 5 dolazaka.

Tko su kandidati za zubne implantate?

Tko su kandidati za postavljanje zubnog implantata?

Zubni implantati su pogodni gotovo za svakog tko je izgubio jedan ili više zubi te želi vratiti funkcionalnost žvačnog sustava. Međutim, postoje neke iznimke. Zubni implantati se ne koriste kod osoba mlađih od 18 godina jer je bitno da je pacijentovo koštano tkivo u potpunosti razvijeno. Također je bitno da su preostali zubi u usnoj šupljini ili zdravi ili adekvatno zbrinuti te da nema prisutnosti akutnog parodontitisa. Potrebno je održavati oralnu higijenu te dolaziti na redovite kontrole nakon postavljanja implantata. Osobe s dijabetesom, sa sustavnim bolestima ili na određenim lijekovima, nisu apsolutna kontraindikacija ali je potrebno da je bolest pod kontrolom. Važno je i napomenuti da teški pušači, zacjeljuju sporije te je uspjeh terapije upitan. Prestanak pušenja značajno utječe na već gore spomenuti proces oseintegracije. 

Kolika je trajnost implantata?

Zubni implantati se uspješno koriste odavno i istraživanja su pokazala da uz dobru oralnu higijenu, mogu funkcionirati dugi niz godina. Kako bi ste povećali životni vijek Vašeg implantata, savjetujemo Vam da prestanete pušiti. Također je izuzetno važno dobro održavanje oralne higijene kao i redovite kontrole i profesionalno čišćenje zubi (dva puta godišnje).

Što može uzrokovati neuspjeh implantoprotetske terapije?

Uz pretpostavku da nije bilo problema s procesom oseointegracije nakon postavljanja implantata, najčešći uzrok neuspjeha implantoprotetske terapije je neadekvatna oralna higijena. Ako je oralna higijena loša, bakterije se nakupljaju na površini implantata te uzrokuju upalu sluznice koja okružuje implantat. Ukoliko se ne liječi, može napredovati u puno opasnije stanje – periimplantitis. Periimplantitis uključuje upalu sluznice oko implantata te gubitak kosti oko implantata što posljedično uzrokuje gubitak koštanog sidrišta te klimavost ili ispadanje zubnog implantata..

Kako se bolesti sluznice i periimplantitis otkriju i liječe?

Često, jedini upozoravajući znak je povećana tendencija krvarenja zubnog mesa tijekom pranja zubi i interdentalnog čišćenja. Ukoliko se krvarenje javi nakon nekoliko mjeseci ili godina nakon postavljanja implantata, to je zasigurno znak upale okolne sluznice. Od ostalih mogućih znakova upale, tu su i lagana otečenost zubnog mesa i neugodan zadah. Ukoliko dolazite na redovite kontrole, svaka promjena će Vam se brzo dijagnosticirati te tretirati.  Liječenje bolesti sluznice uključuje profesionalno čišćenje zubi. Cilj je mehanički otkloniti sve bakterijske naslage. Što je ranije otkriveno, veće su šanse za uspješno liječenje.   

Sažetak

Zubni implantati se mogu koristiti kao zamjena jednog zuba koji nedostaje, kao nosači zubnih mostova u slučaju kada nedostaje više zubi ili u slučaju potpune bezubosti, kao nosači zubnih proteza. Izrađeni su od titana, metala koji je kompatibilan s našim organizmom te koji se povezuje s našom kosti procesom oseointegracije – strukturalna i funkcionalna povezanost između zubnog implantata i okolne kosti. Zubni implantat se sastoji od 3 dijela: titanskog vijka, abutmenta te zubne krunice. Svaki pacijent je individualan, tj. svaka čeljust ima svoju priču i terapiju. Postoji nekoliko varijabli koje treba uzeti u obzir prilikom planiranja terapije. Količina Vaše kosti, blizina okolnih struktura, da li je potrebno izvaditi Vaš zub ili je zub već izvađen, ako je, pred koliko je vremena to bilo,.. to Vam sve kažemo na prvom pregledu. Za samo postavljanje implantata, postupak je svima isti. Napravi se rez na zubnom mesu, ono se odmakne tako da se prikaže kost. Nakon što je kost prikazana, posebnim instrumentima se priprema ležište implantata te se u to zavida zubni implantat. Postupak od postavljanja zubnog implantata, pa do potpune protetske rehabilitacije, potraje u prosjeku oko 6 mjeseci, te uključuje otprilike 5 dolazaka.

U našoj ordinaciji, u ponudi imamo Megagen (standard) i Nobel (premium) implantate. 

Ukoliko smo Vas zainteresirali ovim blogom za zubne implantate, kontaktirajte nas te dogovorite Vaš pregled!