Proteze na implantatima

Kod pacijenata kojima nedostaju svi zubi, a imaju dovoljnu količinu kosti za ugradnju implantata, odlično protetsko rješenje je zubna proteza na implantatima.

Kod pacijenata kojima nedostaju svi zubi, a imaju dovoljnu količinu kosti za ugradnju implantata, odlično protetsko rješenje je zubna proteza na implantatima. Preporuka za ovakvu vrstu protetskog rada je da se u gornju čeljust stave 4 implantata, a u donju minimalno 2. Zubna proteza na implantatima ima puno manju bazu zato jer se retencijskim elementima veže na same implantate te se time postiže stabilnost. Razlikujemo dvije vrste ovakvih proteza: zubna proteza pričvršćena na prečkama i zubna proteza pričvršćena na kuglama. Proteza pričvršćena na kuglama se sastoji od kugle na implantatima koje točno sjedaju na utore ugrađene u proteze („muško-žensko kopčanje“). Proteza na prečkama se sastoji od tanke metalne prečke pričvršćene na implantatima te se također hvata na elemente u protezi.
Zubna proteza na implantatima se može lagano skidati, čime je omogućeno jednostavno održavanje higijene. Kada se nose, sigurno su učvršćene i stabilne za vrijeme govora ili jela.

Proteze na implantatima - stomatološka ordinacija Rijeka

Proteza na implantatima – postupak ugradnje

Početak rada se sastoji od detaljnog pregleda usne šupljine kao i analize RTG i CBCT snimke. Zatim se ugrađuju implantati. Kod proteza na implantatima najčešće je područje izbora ugradnje implantata prednji dio čeljusti. Obično jer tu ima više kosti nego u stražnjem dijelu. Ako pacijent nema dovoljno kosti, onda se u toku operacije kost nadogradi. Nakon operativnog zahvata ugradnje implantata, čeka se otprilike 3-6 mjeseci kako bi se odvio proces oseointegracije. Oseointegracije je proces srastanja implantata sa zubnom kosti. Nakon što je taj proces završen, slijedi eksponiranje vratova implantata (“otvaranje implantata”). Zatim se nakon 2 tjedna od otvaranja implantata uzima prvi otisak pomoću kojeg se kreće u laboratorijsku fazu izrade zubne proteze na implantatima. U sljedećih dva tjedna se odvija nekoliko proba i testova sve dok se ne dobije proteza na implantatima koja će savršeno odgovarati pacijentu.

Da bi se zubni implantat uspješno ugradio potrebno je imati zadovoljavajući volumen kosti čeljusti. Prethodni gubitak zuba često dovodi i do gubitka kosti. Ako kost ispod desni nije dovoljno voluminozna, trebat će se napraviti postupak nadogradnje kosti (augmentacija) da bi se u nju mogao uspješno ugraditi zubni implantat. Nadogradnja kosti ili augmentacija je postupak kojim se presađuje vlastita kost ili se ugrađuje umjetna kost kako bi dobili dovoljno prostora za zubni implantat. Nakon presađivanja kosti potrebno je pričekati par mjeseci kako bi došlo do potpunog srastanja kosti. Ugradnja zubnog implantata predstavlja dugoročno riješenje jer nakon što se zubni implantat ugradi i nakon procesa oseointegracije, zubni implantat postaje jedinstvena cjelina s čeljusti. Zubni implantat osigurat će stabilnost nove zubne krune koja je postavljena na njega, a pacijent će ga osjećati kao nekada vlastiti zub.

Pitajte doktora - ordinacija dentalne medicine Rijeka

PITAJTE DOKTORA

Imate dodatnih pitanja o ovoj usluzi? Nazovite nas ili pošaljite mail i pošaljite nam direktan upit!

Garancija na rad - ordinacija dentalne medicine Rijeka

GARANCIJA

Na sve naše radove dajemo garanciju!

Kontaktirajte nas - ordinacija dentalne medicine Rijeka

PRISTUPAČNE CIJENE

Kod nas nema skrivenih troškova. Obratite nam se za individualnu ponudu koju ćemo najbolje prilagoditi vama!