Zdravlje zubi u trudnoći – sve što treba znati

Zdravlje zubi u trudnoći je također vrlo važna stvar. Zaboravite priče o gubitku zubi tijekom trudnoće jer ta su vremena ostala daleko iza nas.

Trudnoća je veoma važan period u životu svake žene koji sa sobom nosi neizmjernu količinu sreće, ali i dosta briga i obveza. Hormonalne i ostale promjene koje se tijekom tih čarobnih devet mjeseci događaju u organizmu utječu između ostalog i na oralno zdravlje. Uz oralno zdravlje u trudnoći vežu se brojni mitovi od kojih u nekima ima istine dok su neki potpuno netočni. Zaboravite priče o gubitku zubi u trudnoći jer ta su vremena ostala daleko iza nas.

U 19. i 20. stoljeću od kada i dolazi izreka ‘svaka trudnoća – jedan zub manje’ higijenski standardi bili su znatno lošiji nego danas. Zbog toga su upale zubnog mesa i karijes nerijetko uzrokovali gubitak zuba i ozbiljnije stomatološke probleme. Izbjegavanje stomatoloških kontrola i zahvata pod izlikom da su u trudnoći opasni te da mogu naštetiti nerođenom djetetu također su pridonijeli obistinjavanju spomenutog mita.

Važno je da znate kako uzroke svih problema sa zdravljem usne šupljine i u trudnoći, ali i prije i nakon nje, pronalazimo u neadekvatnoj oralnoj higijeni, izbjegavanju redovnih stomatološki kontrola te zanemarivanju prvih simptoma. Evo i kako…

Zdravlje zubi u trudnoći - sve što treba znati - stomatolog Rijeka
Sve što treba znati o zdravlju zubi za vrijeme trudnoće - BabićDENT

Uzroci i posljedice dentalnih problema u trudnoći:

Zbog hormonalnih promjena i veće prokrvljenosti desni javlja se pojačana osjetljivost zubnog mesa. Simptomi su bolni i otečeni desni, krvarenje prilikom četkanja i slično. Zbog toga mnoge trudnice izbjegavaju četkanje zubi i korištenje zubnog konca. Niti jedan stomatolog Vam to neće preporučiti. Naime, savjetujemo Vam da zamijenite svoju četkicu s novom koja ima mekša vlakna te da nikako ne preskačete četkanje i čišćenje prostora između zubi koncem i interdentalnim četkicama. Plak koji se zadržava na zubima, a koji se može ukloniti jedino mehanički – četkanjem, savršena je podloga za razvoj bakterija i ubrzo Vam problem neće biti samo otečeni desni već puno ozbiljnije upale kao što su gigngivitis pa čak i parodontitis.

Još jedan problem s kojim se prilikom održavanja oralne higijene susreću mnoge trudnice je izazivanje mučnine prilikom pokušaja četkanja zubi. Znamo, može biti zbilja neugodno ali ne smijete posustati. Pronađite četkicu s kratkom glavom i zaobljenim vrhovima. Kako biste spriječili želučanu kiselinu koja ostaje u ustima nakon povraćanja da ošteti zubnu caklinu obvezno usta isperite vodom te sačekajte barem tridesetak minuta prije četkanja zubi.

Prehrana je također jedan od iznimno važnih elemenata za cijelokupno pa tako i oralno zdravlje majke i djeteta. To nas dovodi do još jednog pogrešnog uvjerenja – pretpostavke kako se u trudnoći zubi više kvare jer se kalcij ‘troši’ za potrebe djeteta. Istina je da se kalcij iz zubi može se razgraditi samo pod utjecajem bakterija tj. karijesa. Dakle, kalcij iz zuba ne može se potrošiti, smanjiti niti premjestiti u svrhu nadoknađivanja nedostatka tog minerala bilo gdje u tijelu. Pravilna prehrana u trudnoći široka je tema i u nju nećemo ulaziti već ćemo Vas samo podsjetiti kako se zubići djeteta počinju razvijati već u maternici i da je njihovo zdravlje u Vašim rukama.

Stomatološke preglede ne treba izbjegavati…

Posjete stomatologu trudnice ne bi smjele izbjegavati. Prvu kontrolu treba obaviti neposredno nakon što saznate da ste trudni. Stomatolog će Vas tom prilikom savjetovati te obaviti detaljan pregled usne šupljine, očistiti kamenac i slično. Rendgenska snimanja se izbjegavaju u svakom slučaju, a zahvati koji nisu hitni se odgađaju kako bi se izbjegao nepotreban stres za majku i dijete. Neophodni stomatološki zahvati obavljaju se s posebnim oprezom, uz minimalnu bol i tek nakon konzultacija s Vašim liječnikom.

Redovne kontrole, pravilno održavanje oralne higijene i pravovremena reakcija kod pojave prvih problema sa zubima i desnima spriječit će komplikacije. Vaši će zubi ostati zdravi i svi na broju. Kontaktirajte nas!

 

Pitajte doktora - zubara Rijeka

PITAJTE DOKTORA

Imate dodatnih pitanja o ovoj usluzi? Nazovite nas ili pošaljite mail i pošaljite nam direktan upit!

Garancija na rad - stomatolog Rijeka

GARANCIJA

Na sve naše radove dajemo garanciju!

Cjenik usluga - stomatološka ordinacija Rijeka

CJENIK

Kod nas nema skrivenih troškova! Pogledajte cjenik ili nam se obratite za individualnu ponudu!