Ortodoncija

Ortodoncija je specijalistička grana dentalne medicine koja se bavi dijagnostikom, prevencijom i ispravljanjem nepravilnog položaja zubi, te nepravilnog odnosa između gornje i donje čeljusti. Osim estetskog faktora, ortodoncija je važna jer položaj zubi direktno pridonosi i zdravlju cijelog stomatognatog sustava.

Stomatognati sustav sastoji se od zuba, gornje i donje čeljusti, lijevog i desnog temporomandibularnog zgloba, žvačnih mišića, usana, jezika te pripadajućeg krvožilnog i živčanog tkiva. Njegova funkcija jest žvakanje, gutanje i stvaranje glasova. S obzirom složenost svake terapije, od izuzetne je važnosti da ortodontsku terapiju provodi specijalist ortodoncije. 

Ortodontska terapija

  • smanjuje mogućnost nastanka karijesa – zubi su u pravilnom položaju te je olakšano čišćenje
  • smanjuje razvoj parodontnih bolesti 
  • pridonosi skladnijem izgledu profila lica
  • pridonosi pravilnijem žvakanju
  • pridonosi poboljšanju govora
  • poboljšava samopouzdanost osobe

S obzirom na razvoj ortodoncije, danas potencijalni pacijenti više nisu samo djeca nego i odrasli ljudi kod kojih je odavno završio rast i razvoj. 

Razlikujemo mobilne i fiksne ortodontske aparatiće.

Mobilni ortodontski aparati su ortodontske naprave koje pacijent sam stavlja i vadi iz usta. Izrađuju se u dentalnom laboratoriju na bazi otiska i zagriza koji ortodont uzima u ordinaciji dentalne medicine. Njihova primjena danas je ograničena na određene faze u terapiji nekih poremećaja, i to uglavnom kod djece u doba mješovite denticije.

Fiksni ortodontski aparati su  naprave kojima se ortodontske anomalije ispravljaju djelovanjem specifičnih elemenata koji su učvršćeni na površini zuba= bravice (metalne ili estetske) i luka (žica) i niz drugih elemenata koji se po potrebi mijenjaju na kontrolnim pregledima. Bravice se lijepe na svaki zub i uloga im je da drže luk ili žicu. Osim bravica na zube se fiksiraju i prstenovi i/ili tube. Fiksne ortodontske naprave postavlja ortodont izravno u ustima pacijenata i danas su one izbor u liječenju većine ortodontskih anomalija, osobito u odrasloj dobi.

Alternativa fiksnim aparatićima u odrasloj dobi je IQALIGN.

IQALIGN je nova tehnika mobilnih aparata, patentirao ju je naš specijalist ortodoncije Marko Grgurić.  Radi se o setu prozirnih udlaga – gotovo nevidljivima, koje se rade prema preciznim otiscima čeljusti.

Prednosti ovih udlaga su estetika - gotovo su nevidljive, udobnost nošenja, lako skidanje i održavanje oralne higijene, efikasnost – postiže rezultate u relativno kratkom roku.

Nedostatci IQALIGN-a su nemogućnost rješavanja težih ortodontskih anomalija, odnosno nije ih moguće riješiti jednako kvalitetno kao s fiksnom ortodontskom terapijom . Trajanje same terapije ovisi o individualnoj situaciji pacijenta, no u svakom je slučaju kraća od drugih ortodontskih terapija – uz pravilno i savjesno nošenje od 20-22 sati dnevno, rezultate možete očekivati za 6-8 mjeseci! Aparatić je jednostavan za korištenje te se može umetnuti i izvaditi u bilo kojem trenutku, što znači da tijekom terapije možete nastaviti jesti i  prati zube baš kao i prije. 

Prije početka terapije svi zubi moraju biti sanirani, a higijena treba biti savršena, jer sve neželjene promjene (upala zubnog mesa, karijes, oštećenja cakline) posljedica su isključivo loše higijene.