Zubne krunice

Zubne krunice (navlake za zube) su fiksni protetski nadomjesci koji se izrađuju kada su zubi pretrpjeli teška oštećenja uslijed karijesa, traume ili kod endodontski liječenih zubi (vađenja živca).

Zubne krunice (navlake za zube) su fiksni protetski nadomjesci koji se izrađuju kada su zubi pretrpjeli teška oštećenja uslijed karijesa, traume ili kod endodontski liječenih zubi (vađenja živca). Te navlake se trajno fiksiraju (zacementiraju) na izbrušen zub i time se omogućava povratak izgubljene funkcije zuba te poboljšanje njegove estetike.

Vrste zubnih krunica

1. Potpune keramičke krunice

Potpune keramičke navlake za zube su najljepše navlake jer su u potpunosti izrađene od keramike koja omogućava potpun prolaz i lom svjetlosti, te samim time vjerno oponašaju strukturu prirodnih zubi. Ovakva vrsta zubnih navlaka su prvi izbor krunica na prednjim zubima jer osiguravaju iznimnu estetiku. U prednosti ovakvih krunica spadaju njihova čvrstoća, estetika, biokompatibilnost – ne uzrokuju alergije i tkivo ih odlično podnosi, te postojanost.

2.Cirkon keramičke krunice

Cirkon keramičke navlake za zube su navlake izrađene na cirkonskoj osnovi prekrivene keramikom. One su odličan izbor kod potamnjelih zubi, primjerice kod zubi kojima je „izvađen živac“. Cirkon (baza) blokira prolaz svjetlosti i time omogućava prekrivanje tamnih bataljaka (izbrušenih prirodnih zubi), a gornjim slojem keramike se postiže vrhunska estetika. Cirkon keramičke krunice su krunice izbora i kod prednjih ali i kod stražnjih zuba. Jedna od mnogobrojnih prednosti ovih krunica je vrlo precizan dosjed krunice na prirodni zub čime se omogućava olakšano čišćenje i održavanje oralne higijene i smanjena je iritacija zubnog mesa. Ostale prednosti su estetika, čvrstoća, trajnost, preciznost i biokompatibilnost (hipoalergeno).

3. Metalkeramičke krunice

Metalkeramičke krunice su krunice izrađene na osnovi od legure metala te prekrivene keramikom. Legura metala osigurava izrazitu čvrstoću i stabilnost protetskog rada, a keramika oponaša boju i oblik zuba. Da bi se prekrila tamna boja metala i time osigurala estetika protetskog rada, stavlja se podloga (opaker) koja predstavlja najdublji sloj keramike. Zahvaljujući opakeru, neutralizira se tamna boja te se postižu prihvatljivi estetski rezultati. Metalkeramičke krunice se najčešće koriste za stražnje zube, pretkutnjake i kutnjake, gdje su prisutne jake žvačne sile.

Zubne krunice - ordinacija dentalne medicine Rijeka

Postupak

Prije početka terapije se kliničkim pregledom i rtg snimkom procijeni stanje i zdravlje zuba i usne šupljine te se uz razgovor s pacijentom odluči za najbolje rješenje.
Zatim se kreće u terapijski postupak. Prvo se anestezira zub koji će se brusiti, tj.preoblikovati u koničan oblik, te nakon što anestetik počne djelovati, pristupa se brušenju. Sam proces brušenja traje petnaestak minuta. Nakon preoblikovanja zuba, uzima se otisak zuba na temelju kojeg se u zubotehničkom laboratoriju izrađuje krunica. Dok je definitivna krunica u izradi, izrađuje se privremena krunica koja štiti pripremljeni zub od termičkih i mehaničkih podražaja, te koja osigurava estetiku. Prije definitivnog postavljanja zubne krunice, provjerava se da li zubna krunica odgovara bojom i oblikom, te se zatim trajno cementira.

Trajnost

Zubne krunice obično traju od 5 – 15 godina. Naravno, s dobrom oralnom higijenom i redovitim kontrolnim pregledima, trajnost zubnih navlaka se povećava.

Pitajte doktora - ordinacija dentalne medicine Rijeka

PITAJTE DOKTORA

Imate dodatnih pitanja o ovoj usluzi? Nazovite nas ili pošaljite mail i pošaljite nam direktan upit!

Garancija na rad - ordinacija dentalne medicine Rijeka

GARANCIJA

Na sve naše radove dajemo garanciju!

Kontaktirajte nas - ordinacija dentalne medicine Rijeka

PRISTUPAČNE CIJENE

Kod nas nema skrivenih troškova. Obratite nam se za individualnu ponudu koju ćemo najbolje prilagoditi vama!