Zubne udlage

Zubne udlage se izrađuju individualno za svakog pacijenta, tj.prema njegovom otisku zuba.

Zubne udlage se izrađuju kod pacijenata koji osjećaju bol u temporomandibularnom (čeljusnom) zglobu, “škljocanje” pri otvaranju usta, bol u žvačnim mišićima te kod bruksista (noćno škripanje). Sve udlage se izrađuju individualno za svakog pacijenta, tj.prema njegovom otisku zuba.

Udlage kod bruksizma (relaksacijske udlage)

Bruksizam je nevoljno, nesvjesno i pretjerano škripanje i stiskanje zubi, najčešće noću. Sile koje se pritom stvaraju su tri puta veče nego prilikom žvakanja. Poremećaj bruksizma se povezuje sa stresnim načinom života kao i s hormonalnim disbalansom (pubertet, menopauza).
Posljedice škripanja zubi: trošenje zubi – zubi postaju niži i osjetljiviji (sniženi zagriz), oštećenje temporomandibularnog zgloba (jaka bol nakon buđenja), glavobolje, bolovi u vratnom dijelu, spušta se usni kut i osoba izgleda starije, pucketanje i „preskakanje“ čeljusnog zgloba, otežano otvaranje usta.
Izradom relaksacijske udlage, koja se nosi noću, onemogućuje se daljnje trošenje zubi i smanjuje se aktivnost žvačnih mišića noću i samom time bol nestaje.

Zubne udlage - stomatološka ordinacije Rijeka
Zubne udlage - stomatološka ordinacije Rijeka

Postupak

Prije početka terapije se kliničkim pregledom procijeni stanje i zdravlje zuba i usne šupljine te se uz razgovor s pacijentom odluči za najbolje rješenje.
Zatim se kreće u terapijski postupak. Uzima se gornji i donji otisak zubi kao i registrat zagriza. Cjelokupni postupak traje petnaestak minuta. Nakon toga slijedi laboratorijska izrada udlage koja traje otprilike 2 sata. Zatim slijedi proba i predaja udlage.
Važno je znati da prije nošenja udlage, svi zubi moraju biti zdravi ili adekvatno sanirani.

Sportske udlage

S obzirom da su sportske ozljede jedne od najčešćih vrsta ozljeda zuba i okolnih struktura smatramo da je nošenje sportskih udlaga neophodno kako za profesionalce tako i za amatere. Istraživanja kažu da je učestalost ozljeda u području usne šupljine i okolnih struktura uslijed bavljenja sportom 24,7%, dok se nošenjem zaštitnih udlaga smanjuje na 4,3%. Sportske udlage apsorbiraju udarce i time štite vlastite zube od pucanja, izbijanja i drugih oštećenja. S obzirom da se izrađuju individualno za svakog pacijenta, omogućuju normalno disanje i zbog odličnog prilijeganja na vlastite zube ne ometaju govor.

Najčešće ozljede su izbijanje zuba, puknuće zuba sa/bez puknuća korijena i to kod gornjih prednjih zuba.

Pitajte doktora - ordinacija dentalne medicine Rijeka

PITAJTE DOKTORA

Imate dodatnih pitanja o ovoj usluzi? Nazovite nas ili pošaljite mail i pošaljite nam direktan upit!

Garancija na rad - ordinacija dentalne medicine Rijeka

GARANCIJA

Na sve naše radove dajemo garanciju!

Kontaktirajte nas - ordinacija dentalne medicine Rijeka

PRISTUPAČNE CIJENE

Kod nas nema skrivenih troškova. Obratite nam se za individualnu ponudu koju ćemo najbolje prilagoditi vama!