Zubni most

Zubni most je fiksni protetski nadomjestak koji se sastoji od više članova, tj. sastoji se od minimalno 3 zubne krunice. Zubni mostovi se koriste za zamjenu zubi koji nedostaju, odnosno popunjavanje praznog prostora između zubi. Nakon gubitka jednog ili više zuba dolazi do promjena u zagrizu, pomicanja i naginjanja zuba  i razvoja parodontnih bolesti , stoga je potrebno izraditi zubni most.

Zubni most je fiksni protetski nadomjestak koji se sastoji od više članova, tj. sastoji se od minimalno 3 zubne krunice. Zubni mostovi se koriste za zamjenu zubi koji nedostaju, odnosno popunjavanje praznog prostora između zubi. Nakon gubitka jednog ili više zuba dolazi do promjena u zagrizu, pomicanja i naginjanja zuba  i razvoja parodontnih bolesti , stoga je potrebno izraditi zubni most.

Zubni mostovi mogu biti izrađeni od pune keramike, metal keramike te cirkon keramike. Odluka o materijalima izrade ovisi o mogućnostima, tj. o rasporedu i položaju preostalih zuba u usnoj šupljini kao i o željama pacijenta.

1. Most izrađen od potpune keramike

Potpune keramičke navlake za zube su najljepše navlake jer su u potpunosti izrađene od keramike koja omogućava potpun prolaz i lom svjetlosti, te samim time vjerno oponašaju strukturu prirodnih zubi. Ovakva vrsta zubnih navlaka su prvi izbor krunica na prednjim zubima jer osiguravaju iznimnu estetiku. U prednosti ovakvih krunica spadaju njihova čvrstoća, estetika, biokompatibilnost – ne uzrokuju alergije i tkivo ih odlično podnosi, te postojanost.

2. Cirkon keramički most

Cirkon keramičke navlake za zube su navlake izrađene na cirkonskoj osnovi prekrivene keramikom. Cirkon (baza) blokira prolaz svjetlosti i time omogućava prekrivanje tamnih bataljaka (izbrušenih prirodnih zubi), a gornjim slojem keramike se postiže vrhunska estetika. Cirkon keramičke krunice su krunice izbora i kod prednjih ali i kod stražnjih zuba. Jedna od mnogobrojnih prednosti ovih krunica je vrlo precizan dosjed krunice na prirodni zub čime se omogućava olakšano čišćenje i održavanje oralne higijene i smanjena je iritacija zubnog mesa. Ostale prednosti su estetika, čvrstoća, trajnost, preciznost i biokompatibilnost (hipoalergeno).

3. Metalkeramički most

Metalkeramičke krunice su krunice izrađene na osnovi od legure metala te prekrivene keramikom. Legura metala osigurava izrazitu čvrstoću i stabilnost protetskog rada, a keramika oponaša boju i oblik zuba. Da bi se prekrila tamna boja metala i time osigurala estetika protetskog rada, stavlja se podloga (opaker) koja predstavlja najdublji sloj keramike. Zahvaljujući opakeru, neutralizira se tamna boja te se postižu prihvatljivi estetski rezultati. Metalkeramičke krunice se najčešće koriste za stražnje zube, pretkutnjake i kutnjake, gdje su prisutne jake žvačne sile.

Zubni most - stomatološka odinacija rijeka
Zubni most - stomatološka odinacija rijeka

Postupak

Prije početka terapije se kliničkim pregledom i rtg snimkom procijeni stanje i zdravlje zuba i usne šupljine te se uz razgovor s pacijentom odluči za najbolje rješenje.

Zatim se kreće u terapijski postupak. Prvo se anesteziraju zubi koji će se brusiti, tj.preoblikovati u koničan oblik i služiti kao zubi nosači mosta, te nakon što anestetik počne djelovati, pristupa se brušenju. Nakon preoblikovanja zuba, uzima se otisak zuba na temelju kojeg se u zubotehničkom laboratoriju izrađuje zubni most. Dok je definitivni most u izradi, izrađuje se privremeni most koji štiti pripremljene zube od termičkih i mehaničkih podražaja, te osigurava estetiku. Prije definitivnog postavljanja zubnog mosta, provjerava se da li zubni most odgovara bojom i oblikom, te se zatim trajno cementira.

Trajnost

Zubne krunice obično traju od 5 – 15 godina. Naravno, s dobrom oralnom higijenom i redovitim kontrolnim pregledima, trajnost zubnih navlaka se povećava.

Pitajte doktora - ordinacija dentalne medicine Rijeka

PITAJTE DOKTORA

Imate dodatnih pitanja o ovoj usluzi? Nazovite nas ili pošaljite mail i pošaljite nam direktan upit!

Garancija na rad - ordinacija dentalne medicine Rijeka

GARANCIJA

Na sve naše radove dajemo garanciju!

Kontaktirajte nas - ordinacija dentalne medicine Rijeka

PRISTUPAČNE CIJENE

Kod nas nema skrivenih troškova. Obratite nam se za individualnu ponudu koju ćemo najbolje prilagoditi vama!