6 tipova zubobolje- prvi dio

Preosjetljivost zuba na toplo i hladno te bol prilikom zagriza

Preosjetljivost zuba na toplo i hladno

Zubi mogu biti osjetljivi na toplo i hladno zbog brojnih razloga. Važno je napomenuti da ukoliko je zub osjetljiv na toplo, to predstavlja veći problem nego da je osjetljiv na hladno. Ukoliko osjećate bol zuba dok pijete topli napitak, najčešće je uzrok bolest zubne pulpe (zubnog živca). U dodiru s toplim napitkom, dolazi do širenja plinova u zubu (plinovi su bakterijski nusprodukti) te s obzirom da je to širenje onemogućeno zbog čvrstoće zuba, dolazi do intenzivne boli. U većini slučajeva je preporučena terapija vađenje zubne pulpe (zubnog živca).

Uzroci preosjetljivosti zuba na hladno mogu biti mnogobrojni, no ne brinite, za sve postoji rješenje. Normalno, kod zdravih zuba, zubna caklina štiti naše zube od termičkih podražaja (toplo i hladno). No, ispod cakline se nalaze slojevi zuba koji nisu toliko “izdržljivi”, ta ako iz bilokojeg razloga, caklina je napukla ili je nema u tom dijelu, dolazi do preosjetljivosti.

Zubobolja - dentalna medicina Rijeka
Zubobolja - dentalna medicina Rijeka

Uzroci preosjetljivosti zuba na hladno

 • Povlačenje zubnog mesa – uzrokovano starenjem, parodontološkim problemom ili kao posljedica preagresivnog četkanja – dolazi do “otkrivanja” slojeva zuba koji su prirodno ispod zubnog mesa, i s obzirom da ti dijelovi nisu pokriveni caklinom, zubi su osjetljivi.
 • Napukla zubna plomba
 • Fraktura zuba
 • Zubna krunica koja ima neadekvatan dosjed za brušeni zub
 • Zubni karijes
 • Oštećenje cakline – omogućava direktni prodor hladnog do dentina (dio zuba zaslužan za preosetljivost)
 • Oštećenje zubnog živca
 • Parodontna bolest koja posljedično dovodi do povlačenja zubnog mesa te ogolijevanja zubnog korijena

Stomatološke preglede ne treba izbjegavati

Preosjetljivost zuba se može, a i trebalo bi se liječiti. Vrsta terapije ovisi o uzroku Vaše preosjetljivosti zuba. Od najblažih načina riješavanja preosjetljivosti, imamo zubne paste za preosjetljive zube, premazivanje zuba gelovima, ukoliko je uzrok napukla zubna plomba, tada je riješenje stavljanje nove, liječenje zubne pulpe (zubnog živca)..

Dakle, pravilno održavanje oralne higijene i pravovremena reakcija kod pojave prvih problema sa zubima i desnima spriječit će komplikacije, a Vaši će zubi ostati zdravi i svi na broju. Kontaktirajte nas!

Bol prilikom zagriza

Bol zuba prilikom zagriza, koju ćemo danas opisati, može varirati od blage pa sve do oštre probadajuće boli. Prvo ćemo proći osnove anatomije zuba radi rađeg razumijevanja uzroka i posljedica ovakve vrste boli.

Zubi se sastoje od vidljive krune i nevidljivog korijena. Vidljivi dio sačinjavaju tri karakteristične strukture; caklina, dentin i pulpa. Caklina prekriva krunu zuba i ona je najčvršće tkivo u tijelu. Dentin sačinjava glavni dio zuba i daje zubima njihovu boju. Pulpa je bogata živcima i krvnim žilama. Svaki zub ima korijen, koji je umetnut u kost čeljusti. Kost je prekrivena mekim tkivom desni, koje se ponaša kao okovratnik oko vrata zuba.

Bol koju osjećate prilikom zagriza je posljedica oštećenja cakline, bilo karijesom, bilo traumom zuba (puknuće), bruksizmom.. Kada je caklina oštećena, vanjski podržaji dolaze do dentina i zubne pulpe (što kod zdravog zuba caklina spriječava) te izazivaju bol. Jedni od najčešćih uzročnika ovakve boli su: veliki ispuni (plombe) koji su negdje napukli, trauma zuba, loše oralne navike – grickanje leda, tvrdih bombona – dolazi do mikrofraktura cakline koje vremenom postaju veće, bruksizam, karijes koji je došao do zubne pulpe i uzrokovao njenu upalu. S obzirom da je ovakva vrsta boli nepredvidljiva, to jest, može nam se javljati svakih nekoliko dana, mnogi pacijenti prilagođavaju svoj zagriz (počinju jesti na drugu stranu) te si time samo odlažu neizbježno – posjet stomatologu- a pritom si i pogoršavaju situaciju.

Zubobolja - dentalna medicina Rijeka
Zubobolja - ordinacija dentalne medicine Tina Babić

Uzroci i rješenje boli zuba prilikom zagriza

Kao što smo gore naveli, postoje različiti uzroci preosjetljivosti zuba na zagriz te stoga variraju i rješenja takve boli.

Kao ono najlakše i najbezbolnije je izrada novog ispuna (plombe). Nova zubna plomba se izrađuje u slučajevima kad imamo karijes, kada je stari ispun dotrajao, te kada imamo frakturu zuba, a zubna pulpa je očuvana.

Sljedeće potencijalno rješenje je endodontska terapija ugroženog zuba, ilitiga vađenje zubnog živca. Na vađenje zubnog živca i čišćenje korijenskih kanala se odlučujemo kada je zubni karijes “došao” do zubne pulpe te uzrokovao ireverzibilnu upalu zubnog živca, zatim kod traume zuba kada je također eksponirana zubna pulpa. Postupak prilikom vađenja zubnog živca je sljedeći: prvo se anestezira zub kojem ćemo vaditi zubni živac, zatim se očisti zubni karijes. Kada je zub tako pripremljen za liječenje, pristupa se otvaranju pulpne komorice, odnosno pronalaženju ulaza u korijenske kanale. Posebnim instrumentima i endodontskim iglicama se uklanjaju ostaci pulpe, te se proširuju korijenski kanali, kako bi se sa njihovih stijenki uklonile naslage bakterija. Osim toga, korijenski kanali se na odgovarajući način oblikuju, kako bi ih se poslije moglo što bolje ispuniti. Ovisno o početnom stanju pulpe na početku liječenja i broju korjenova zuba koji se liječi, endodontski tretman može zahtijevati više posjeta stomatologu.

I na poslijetku, rješenje kojem pribjegavamo samo kada smo sve drugo probali, vađenje zuba. 

Što možete učiniti kako bi spriječili pojavu ovakve vrste boli?

 • riješite se loših oralnih navika – prestanite žvakati led, tvrde bombone, olovke
 • smanjite unos gaziranih pića – gazirana pića oštećuju zubnu caklinu
 • održavajte dobru oralnu higijenu – koristite mekane zubne četkice, izbjegavajte čačkalice i bilošto što bi moglo ozlijediti zubno meso
 • odlazite redovito na kontrole svom stomatologu

Dakle, dragi naši,  redovne kontrole, pravilno održavanje oralne higijene i pravovremena reakcija kod pojave prvih problema sa zubima i desnima spriječit će komplikacije, a Vaši će zubi ostati zdravi i svi na broju. Kontaktirajte nas!

Pitajte doktora - zubara - dentalna medicina Rijeka

PITAJTE DOKTORA

Imate dodatnih pitanja o ovoj usluzi? Nazovite nas ili pošaljite mail i pošaljite nam direktan upit!

Garancija na zube - zubara - dentalna medicina Rijeka

GARANCIJA

Na sve naše radove dajemo garanciju!

Cjenik usluga zubara - dentalna medicina Rijeka

CJENIK

Kod nas nema skrivenih troškova! Pogledajte cjenik ili nam se obratite za individualnu ponudu!