Umnjak – zub mudrosti ili?

Umnjaci ili ozloglašene “osmice”


S godinama dolazi i mudrost, točnije zubi „mudraci“ ili umnjaci. Vaša usna šupljina prolazi kroz mnoge promjene tijekom života. Jedan od važnijih trenutaka je i nicanje umnjaka koje se najčešće događa između sedamnaeste i dvadesetprve godine. Povijesno, umnjak ili zub mudrost, je dobio svoje ime baš zato jer niče u zrelijoj dobi.

Ukoliko niknu u ispravnom položaju, oni Vam pomažu prilikom mastikacije, tj.žvakanja. No, ukoliko nema dovoljno prostora u zubnom luku kako bi ovi zubi niknuli ili su jednostavno loše pozicionirani, mogu uzrokovati zdravstvene probleme. 

Ukoliko umnjaci nisu dobro pozicionirani, prilikom nicanja može doći do zadržavanja hrane u tom predjelu te stvaranju pogodne atmosfere za razvoj bakterija te posljedično do stvaranja karijesa. Najčešće, do impaktiranog umnjaka dolazi kada je čeljust premala te umnjak nema prostora za nicanje. Također, uslijed lošeg pozicioniranja, umnjaci mogu onemogućiti uvjete za pravilno i temeljno čišćenje drugog kutnjaka, tj.zuba koji je ispred njih. Nerijetko, zubno meso oko umnjaka koji samo djelomično „vire“ u usnu šupljinu, postane upaljeno što vodi do bolova, oteknuća te otežanog otvaranja usta. Često se pacijenti žale da ih boli ta cijela strana lica. Također, uslijed rasta „u krivom smjeru“, mogu ošteti ili uništiti korijen zuba ispred sebe.

Kada je potrebno izvaditi umnjake?

Svaki pacijent je jedinstven, ali općenito, savjetuje se vađenje umnjaka u slučajevima boli cijele strane lica, infekcije, cista, tumora, oštećenja susjednog zuba, bolesti zubnog mesa te u slučaju karijesa kada nije moguće restaurirati zub po pravilima struke (karijes je i nastao zbog nemogućnosti čišćenja umnjaka te je velika mogućnost da će se to i ponoviti). Također, i čimbenik u odluci oko vađenja umnjaka je ortodontski aspekt i promjene u pozicioniranju ostalih zuba, pogotovo donjih prednjih zuba. S obzirom da u zubnom luku nema prostora za nicanje umnjaka, on nikne „na silu“ te se donji prednji zubi počnu „gužvati“ i više nisu onako ravno poredani kao što su Vam bili.

Kao što smo već spomenuli, neće svaki umnjak izazvati bol ili probleme. No, neki umnjaci koji su samo djelomično niknuli, mogu uzrokovati zdravstvene probleme. To se ponajprije događa zbog nemogućnosti pravilnog čišćenje tog zuba i zadržavanja hrane.

Koje probleme nam mogu umnjaci uzrokovati?

Neki od potencijalnih problema su:

  • Bolesti zubnog mesa – gingivitis – nastaje kada bakterije iz zubnog plaka koji se nataložio na umnjaku otpuštaju toksine i uzrokuju upalu, otečenost i krvarenje zubnog mesa
  • Karijes – zbog plaka koji se taloži na umnjaku, te bakterijskih nusprodukta dolazi do propadanja cakline i stvaranja karijesa
  • Perikoronitis – jaka bol, otok i crvenilo desni ove regije samo su neki od simptoma perikoronitisa a mogu biti praćeni i povišenom temperaturom, otežanim otvaranjem usta i uvećanim regionalnim limfnim čvorovima
  • Celulitis – akutna bakterijska infekcija kože i potkožnog tkiva (obraz, jezik, vrat)
  • Apsces -šupljina ispunjena gnojem u tkivo oko vrha korijena zuba

Zahvat vađenja umnjaka

Kliničkim pregledom te potvrdom RTG slikom odlučuje se da li je potrebno izvaditi umnjak.

Prije početka zahvata se daje provodna mandibularna anestezija. Ovom tehnikom se anestezira područje polovice usne i kože brade odgovarajuće strane, sluznice obraza, zubnog mesa, polovice jezika te zubi polovice donje čeljusti. Nakon toga, postupak je potpuno bezbolan. Normalno je osjetiti lagani pritisak ali nikakvu bol. Ponekad se zub jednostavo izvadi kroz 5 – 10 minuta, a ponekad je potrebno operativno izvaditi zub te se stoga vađenje zna produžiti i na 30 – 40 minuta.

Oporavak nakon vađenja umnjaka

Nakon vađenja umnjaka, oporavak može trajati i do tjedan dana. Ono što je bitno je pričuvati se prvih nekoliko dana te će time i oporavak biti brži i bezbolniji. Nakon što je zub izvađen, a smatra se normalnim dijelom oporavka, je lagana bol, oticanje i prvih 24 sata nakon vađenja i lagano krvarenje. Dok je rana u fazi zarastanja, važno je ne oštetiti krvni ugrušak koji se stvara kao i okolno zubno meso. Da bi to postigli, prvih 24 sata treba jesti tekuću i mekanu hranu – sokovi, jogurt, puding, sladoled, a nakon toga jesti normalno, samo naravno, žvakanje prebaciti na suprotnu stranu. Ljutu i začinjenu hranu treba izbjegavati jer uzrokuje iritaciju i bol rane. Također, prvog dana oporavka, ne bi trebalo ni zube prati, da se ne bi četkicom oštetio krvni ugrušak. Zabranjeno je pušenje. Prilikom uvlačenja dima, svaki put dolazi do promjene tlaka u Vašim ustima i time pomicanja krvnog ugruška. Zabranjeno je i piti gazirano, piti jako tople napitke, te piti pomoću slamke. Zabranjeno je i ispirati usta. Vaš oporavak ovisi o tome koliko je zahvat bio opsežan te koliko se dobro pripazite prvih 24 sata nakon vađenja.

Ono što možete napraviti da Vam oporavak bude brži i lakši je puno hladiti područje gdje je rana. Kada hladite ranu, smanjuje se upala i umanjuje se oteklina. Bitno je i izbjegavati teže fizičke poslove jer prilikom izvođenja takvih dolazi do pomicanja krvnog ugruška i zacjeljivanje rane se usporava.

Komplikacije nakon vađenja umnjaka su rijetke, no nažalost su moguće. Ukoliko osjetite jaku bol ili dobijete temperaturu, odmah nazovite Vašeg stomatologa. 

Nemojte dozvoliti da Vas umnjak krene boljeti. Redovnim stomatološkim pregledima ćete stanje Vašeg umnjaka držati uvijek pod kontrolom.

Ono najbitnije iz ovog bloga..

Umnjaci su zubi koji niču kada su već odavno svi trajni zubi niknuli i posložili se u zubni luk. S obzirom da najčešće nema mjesta za nicanje još jednog zuba, umnjaci se loše pozicioniraju te ili ne mogu uopće niknuti ili niknu polovično. Ovisno o situaciji, mogu uzrokovati bolesti zubnog mesa, karijes, perikoronitis, celulitis, apsces, „gužvanje“ donjih prednjih zuba, resorpciju korijena susjednog zuba, bolove pripadajuće strane glave i vrata, temperaturu. Kada se kliničkim i rtg pregledom ustanovi da je potrebno vađenje umnjaka, prvo se anestezira ciljano područje te se krene u postupak vađenje koji može trajati od 10 do 40 minuta, ovisi o zahtjevnosti samog zahvata. Ono što je bitno i čime ćete se poštedjeti boli i komplikacija je da se prvih nekoliko dana dobro pripazite, a pogotovo prvih 24 sata od zahvata. Potrebno je prilagoditi prehranu, jesti tekuću hranu, izbjegavati teške fizičke napore, izbjegavati: pušenje, alkohol, gazirana pića, piti na slamku, jako tople napitke. Potrebno je  puno hladiti to područje i mirovati.

Ukoliko se želiti naručiti na redovni stomatološki pregled ili sumnjate da imate problema s umnjakom, slobodno nam se obratite!

Kontaktirajte nas!