Zubni implantati

Zubni implantati

Zubni implantati su titanski vijci koji se ugrađuju u dio čeljusne kosti na mjestu gdje nedostaje prirodni zub, a cilj je nadomještanje izgubljenih korijena prirodnih zuba. Snažan su temelj za fiksne (čvrste) ili mobilne (pomične) protetske nadomjestke. Oblik implantata je sličan obliku zubnog korijena, cilindričan ili blago koničan. Dužina implantata varira od 5 mm do 15 mm, promjer od 3 mm do 5 mm. Odabir promjera i dužine implantata ovisi o volumenu čeljusne kosti u koju se implantat planira ugraditi.

Gdje se ugrađuju zubni implantati?

Zubni implantati ugrađuju se u čeljusnu kost ispod razine zubnog mesa. Zubni implantati su zamjena za prirodni zubni korijen odnosno predstavljaju unutarnji, nevidljivi, noseći dio konstrukcije, a na njega se postavlja vanjski, vidljivi dio – krunice ili zubni mostovi.

Tko treba ugraditi implantate?

Svi pacijenti kojima nedostaje jedan ili više prirodnih zuba potencijalni su kandidati za ugradnju zubnih implantata. Izbor područja ugradnje zubnog implantata određuje se kliničkom procjenom i analizom rendgenskih snimaka bezubog područja. Položaj, duljina i promjer implantata odabire se prema anatomskim i morfološkim karakteristikama čeljusne kosti. Vrlo važan faktor za uspješnost i dugotrajnost ugrađenih zubnih implantata je opće zdravstveno stanje organizma. Ugradnjom zubnih implantata spriječiti će se resorpcija ili propadanje kosti čeljusti, povećati će se stabilnost susjednih zubi.​

Da bi se zubni implantat uspješno ugradio potrebno je imati zadovoljavajući volumen kosti čeljusti. Prethodni gubitak zuba često dovodi i do gubitka kosti. Ako kost ispod desni nije dovoljno voluminozna, trebat će se napraviti postupak nadogradnje kosti (augmentacija) da bi se u nju mogao uspješno ugraditi zubni implantat. Nadogradnja kosti ili augmentacija je postupak kojim se presađuje vlastita kost ili se ugrađuje umjetna kost kako bi dobili dovoljno prostora za zubni implantat. Nakon presađivanja kosti potrebno je pričekati par mjeseci kako bi došlo do potpunog srastanja kosti. Ugradnja zubnog implantata predstavlja dugoročno riješenje jer nakon što se zubni implantat ugradi i nakon procesa oseointegracije, zubni implantat postaje jedinstvena cjelina s čeljusti. Zubni implantat osigurat će stabilnost nove zubne krune koja je postavljena na njega, a pacijent će ga osjećati kao nekada vlastiti zub.

Oporavak

Preporučujemo uzimanje tableta protiv bolova prije popuštanja anestezije. Po potrebi, maksilofacijalni kirurg prepisuje antibiotik. Sasvim je normalna pojava da operirano područje još lagano krvari 24-48 sati nakon zahvata. Za to vrijeme ne ispirite usnu šupljinu. U slučaju jačeg krvarenja vršite lagani pritisak gazom oko pola sata na mjestu krvarenja.

Hladite obraz ledom i to naizmjence: deset minuta hlađenja i deset minuta pauze kako biste ublažili oteklinu, a izbjegli ozebline. U slučaju pojačane otekline drugi i treći dan, nemojte paničariti. To je normalna pojava. Nakon toga oteklina počinje splašnjavati. Kod osjetljivijih pacijenata mogući su podljevi krvi i oni mogu trajati 7 – 10 dana.
 

Zube koji nisu operirani, perite normalno.  Nakon 24 – 48 sati počnite dvaput dnevno ispirati usnu šupljinu preporučenom  otopinom. Sport, ronjenje, saunu i sunčanje trebalo bi izbjegavati sedam dana nakon zahvata.

Koliko traju postavljeni implantati?

Implantati u ustima traju dugo, mogli bismo reći i doživotno. Međutim, postoji nekoliko bitnih preduvjeta kako bi ugrađeni implantati trajali doista dugo ili doživotno, a to su:

  • Marka implantata koji se ugrađuje 
  • Oseointegracija - između ugradnje implantata i postavljanja abutmenta te krunice mora proći određeno vrijeme (najčešće 3 mjeseca ili više) kako bi implantat oseointegrirao, odnosno vezao se uz kost
  • Kvaliteta ugradnje – izrazito je važno tko vam ugrađuje implantat i na koji način! Kod nas ugradnju svih zubnih implantata vrši specijalist maksilofacijalne kirurgije.

Koje su prednosti zubnih implantata u odnosu na mostove i proteze?

Zubni implantati izgledaju kao vaši prirodni zubi, a zbog čvrstog srastanja s kosti nema razlike u funkcionalnosti od prirodnih zuba. Kod gubitka zuba kost oko zubnog korijena polako počinje nestajati, što čak može izmijeniti oblik čeljusti. Implantat ugrađen na tom području stimulira rast kosti, sprječavajući tako gubitak koštane strukture i posljedično povlačenje zubnog mesa. Implantat čuva vaše prirodne zube. Naime, ugradnjom implantata ne morate žrtvovati (brusiti) zdrave zube koji bi služili kao nosači mosta. Zubne proteze često su nestabilne te padaju s ležišta. Ako imate takav problem, obratite nam se s povjerenjem! Zubni implantati će ih učvrstiti i tako olakšati nošenje proteze. Implantatom dobivate stabilnu, trajnu i estetski besprijekornu nadoknadu izgubljenog zuba.