Zubni mostovi na implantatima

Zubni mostovi na implantatima

Vrste zubnih mostova na implantatima:

  1. Most na implantatima
  2. All on 4/ All on 6

Most na implantatima, za razliku od klasičnog zubnog mosta, sidri se (pričvršćuje) na implantate, a ne na prirodne zube. Implantat je nadomjestak za zubni korijen i kod mosta na implantatima zapravo se ugrađuje po jedan implantat za svaki zub koji nedostaje te se na njih stavlja most.

Most na implantatima se sastoji od:

  1. IMPLANTATA – koji se sastoji od titana i kirurškim se zahvatom smješta u čeljusnu kost pacijenta. 
  2. ABUTMENTA ili SUPRASTRUKTURE – veze između implantata i vidljivog dijela (u ovom slučaju mosta). Abutment je cilindar napravljen od titana ili cirkona koji se vijkom pričvršuje za implantat.
  3. MOSTA – vidljivi vanjski dio koji izgleda kao prirodni zubi. Most se sastoji od niza međusobno povezanih zubnih krunica (minimalno 3).

Zubni most na implantatima – postupak

Svaki postupak započinjemo s detaljnim pregledom stanja pacijenta te razgovorom. Ukoliko zajednički zaključimo da je najbolje rješenje most na implantatima, krećemo s ugradnjom implantata. Radi se o kirurškom zahvatu nakon kojeg započinje process osteointegracije, odnosno zarastanja. Taj proces obično traje 3 – 6 mjeseci. Pred kraj procesa cijeljenja, potrebno je napraviti tzv. otvaranje implantata. To je postupak, koji je puno jednostavniji od prvog zahvata, a pogotovo u našoj ordinaciji gdje to činimo laserski, Fotona Lightwalkerom. S laserom je taj postupak minimalno invazivan, bez krvi i ne zahtijeva nikakav oporavak niti medikaciju. Kad se implantat otvori, na njega se postavi vida za cijeljenje koji je zapravo okrugli metalni vijak koji odmiče zubno meso od vrata implantata. On potiče zubno meso da pravilno zacijeli I ostaje pričvršćen narednih 14 dana. U protetskoj fazi se pričvršćuje zubni most. Zubni most se može pričvrstiti cementiranjem ili pomoću vijaka. Zubni most na implantatima pacijentu daje osjećaj sigurnosti i samopouzdanja te je puno ugodniji za korištenje od mobilne djelomične proteze. S njim, isto kao i s mostom na zubima, možete normalno žvakati, govoriti i smijati se. Estetske rezultate ne moramo posebno naglašavati, takvi mostovi imaju u potpunosti prirodan izgled. 

All on 4 / All on 6

ALL ON 4 (ALL ON 6) je metoda izrade fiksnog zubnog mosta za bezubu gornju i donju čeljust. All on 4 označava izradu na 4 zubna implantata, dok  All on 6 na 6 zubna implantata. Znači, za sve pacijente koji su ostali bez svih svojih zuba, a ne žele nositi klasičnu totalnu protezu, All on 4/6 predstavlja idealno protetsko rješenje. Jednostavnije rečeno, All on 4/6 je fiksni zubni most na implantatima. Prednosti ove metode je što je pogodna i za pacijente s izrazito malo koštanog tkiva te zbog protokola ove metode nadogradnja kosti nije potrebna.
 

ALL ON 4/ALL ON 6: postupak

Odmah nakon ugradnje implantata se uzima otisak te unutar 24 sata pacijenti dobivaju privremeni most na vijke kojeg najčešće nose 4 mjeseca dok traje proces zaraštavanja implantata, tj. oseointegracija implantata. Nakon što završi proces oseointegracije, kreće definitivna protetska faza koja uključuje uzimanje definitivnih otisaka te probu same konstrukcije. Trajni mostovi na vijke se izrađuju od nekoliko vrsta materijala, no, s obzirom da svakom pacijentu pristupamo individualno, definitivnu odluku o izboru materijala donosimo zajedno. 

Prednosti mosta na vijak u odnosu na klasične proteze su brzo i lako navikavanje, nema umjetnog nepca, stabilnost u ustima, lako održavanje oralne higijene i mogućnost intervencije, tj. skidanja rada te “servisiranja”. Za razliku od mosta na cementiranje, All on 4 / All on 6 mostovi se vrlo lako mogu skinuti – ovo je jako važan podatak jer s obzirom da je higijena najbitniji faktor kod održavanja ove vrste rada. Pacijent trebaju dolaziti na redovne kontrole na kojima doktor odvida most, pošalje ga u zubotehnički laboratorij gdje sve sve detaljno očisti, te se nakon 2 sata opet vrati u usta.