Stomatološka protetika

Stomatološka protetika

Stomatološka protetika obuhvaća svaku zamjenu, odnosno nadomjestak za prirodni zub u slučaju da nedostaje jedan, više njih ili čak svi zubi. Postoji nekoliko vrsta protetskih nadomjestaka: zubni implantati, zubne krunice, ljuskice za zube (veneers), zubni most i zubne proteze.

Mobilna proteza

Kada pacijentu iz nekog razloga nedostaje veliki broj zubi, jedno od najjednostavnijih riješenja je zubna proteza. U ovo moderno vrijeme i vrijeme velikog napretka dentalne medicine, zubnim protezama se može postići uz funkcionalnost i lijep i prirodan izgled. Razlikujemo totalne i parcijalne mobilne proteze.

Totalna mobilna proteza

Totalne mobilne proteze se izrađuju kod kompletno bezubih čeljusti. Sastoje se od baze koja je izrađena od ružičastog akrilata, kako bi estetika osmijeha bila na što većoj razini, a na bazu dolaze umjetni zubi. Baza proteze je dio koji prianja na sluznicu s ciljem raspodjele žvačnih sila. Donja baza za donju čeljust ima oblik potkove (zbog prostora za jezik), dok je gornja baza napravljena tako da pokriva cijelo nepce.

Parcijalna proteza

Parcijalne proteze se izrađuju kod pacijenata koji imaju još nekoliko svojih prirodnih zubi ali je vrlo važno da su ti zubi zdravi ili dobro izliječeni kako bi se na njih mogla pričvrstiti parcijalna proteza. S obzirom da je proteza kvačicama pričvršćena za zube, pacijentu je olakšano nošenje proteze, kao i žvakanje i pričanje.

Proteze na lokatore i prečku

To su polufiksne proteze koje se stavljaju na 2-4 implantata i  stabiliziramo ih pomoću posebnih metalnih veza. Te veze, smještene na vrh implantata, mogu biti u obliku kuglicacilindra s utorom (lokatori), te u obliku prečke. Na njih se nataknu odgovarajuće prihvatne veze ugrađene u zubnu protezu. 

Prednosti ovih vrsta proteza u odnosu na tradicionalne su:

  • Lakše održavanje: protezu je moguće skinuti i temeljito očistiti.
  • Stabilnost: sustav retencije pomoću metalnih veza na implantatima daje daleko veću stabilnost protezama na lokatorima i prečkama u odnosu na sustav vakuuma i ljepila, koji se za retenciju koriste kod konvencionalnih zubnih proteza.
  • Lakše navikavanje: budući da je proteza na lokatorima ili prečkama stabilna, pacijenti se lakše naviknu na njezino nošenje pri govoru, gutanju i žvakanju.
  • Očuvanje čeljusne kosti: zahvaljujući zubnim implantatima stimulira se očuvanje čeljusne kosti.
  • Povoljna cijena: proteze na lokatorima mogu se ugraditi na 2 zubna implantata, što je manji broj implantata u odnosu na fiksne radove na implantatima , zatim proteze na lokatorima i prečkama izrađuju se od povoljnog materijala.